Apple predstavio iPad Pro

Čini se kako je Apple ponovo odlučio malo promjeniti način i vrijeme predstavljanja svojih proizvoda. Iako su svi mislili kako će novi iPad Pro biti predstavljen tek za par tjedana, on je predstavljen danas.

Tim Cook nas je na pozornici upozorio kako nam ima predočiti “najveće vijesti za iPad od kako iPad postoji” što je bila zanimljiva igra riječi koju su svi momentalno shvatili, sa zaslonom od 12,9″ dolazi nam ne samo najveći iPad, nego i najveći iUređaj ikada.

ipad-pro-screen-size

Tehnikalije

Appleov podpredsjednik markeinga, Phil Schiller, nabrajao je mnoge situacije u kojima je dobro imati veći zaslon za igre i aplikacije. Novi 12,9″ zaslon dolazi sa rezolucijom od 2732×2048 piksela. Što je ukupno 5,6 milijuna piksela, više piksela nego što ima 15″ MacBook Pro sa Retina zaslonom.

ipad-pro-pixels

Pokreće ga za iPad Pro posebno dizajniran Apple A9X procesor koji dvostruko brže komunicira sa radnom i skladišnom memorijom. Grafika je također dvostruko brža u odnosu na A8X procesor koji koristi prethodnik iPad Air 2. A9X čipset se isporučuje sa više RAM memorije ali koliko je to točno morat ćemo saznati poslije.

ipad-pro-a9x

U Appleu tvrde da su performanse iPada Pro ravne klasičnim računalima. Prema njihovim podacima ovaj uređaj brži je od 80% prenosivih računara koji su se prodali prošle godine, kad je grafika u pitanju brži je od čak 90% njih. Aplikacije kao što je AutoDesk 360 mogu raditi sa ogromnom količinom podataka a pomoću iMovie aplikacije možete uređivati 4K video uratke!

iPad Pro ima čak četiri stereo zvučnika koji su tri puta glasniji od iPada Air 2. Unatoč potentnijem hardveru baterija na iPadu Pro će vam trajati 10 sati kao i na ranijim modelima. Stražnja iSight kamera ostaje na 8MP dok je prednja FaceTime HD kamera nadograđena na 5MP.

Smart Keyboard

Logično da sa novim, velikim iPadom koji cilja na profesionalce, morate ponuditi i fizičku tipkovnicu. Apple sada ima novu Smart tipkovnicu koja će se kao dodatak kopčati na iPad Pro putem potpuno novog Smart Connector priključka putem kojeg se može prenositi kako struja tako i podaci a funkcionira na principu magneta.

ipad-pro-smart-keyboard

Apple Pencil

apple-pencil-drawing

U Appleu su shvatili da stylus olovčica ima smisla na uređaju ove veličine koji cilja na visoku produktivnost i kreativnost. Appleova olovka je sa sigurnošću najnapredniji stylus ikada predstavljen. Vrh olovke ima visoko osjetljive senzore koji detektuju poziciju, silu pritiska i nagib. Zahvaljujući ovome trebali bi imati osjećaj gotovo prirodnog crtanja i bilježenja.

apple-pencil-inside

Apple je čak pozvao nekoliko faca iz Microsofta koji su uživo na pozornici pokazali kako se na iPadu Pro i uz pomoće Apple Pencil stylusa mogu kreirati odlični, bogati Microsoft Office dokumenti. Tu je i nezaobilazni Adobe koji imaju novu Photoshop Fix aplikaciju koja će biti dostupna samo za iPad. Apple Pencil u sebi ima ugrađenu bateriju i sakriveni Lightning priključak kojim se može šteknuti u iPad Pro kada konačno ostane bez baterije.

Cene

Osnovni iPad Pro sa 32GB skladišne memorije i WiFi pozvezivosti koštat će 799$, što je (moram priznati) manje no što sam očekivao. Model sa 128GB će koštati 949$ a 128GB i mogućnost 3G/4G povezivanja 1079$. Bit će dostupan u Space Gray, Silver i zlatnoj boji. Na veća tržišta bi trebao stići nekad u studenom.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY