Jedna od najpoznatijih kompanija u oblasti zaštite od virusa, spywarea i malwarea, Kaspersky Lab, suočena je s prilično ozbiljnim optužbama…

Foto: CeBIT Australia/Flickr.com

Dva bivša zaposlena kompanije, prenosi Reuters, oglasila su se i priznala kako su proizvodili lažni malware u poslednjih deset i više godina, s ciljem kompromitovanja i rušenja konkurentskih proizvoda.

U Kaspersky Labu navodno su se odlučili na takav potez jer su smatrali da im konkurencija “krade” tehnologiju pa su ih odlučili da je diskredituju.

Reč je o namernom ubacivanju simuliranih malware kodova u inače sigurne, sistemske datoteke, koje su potom anonimmo predavali na malware agregatore, kao što je na primer VirusTotal u vlasništvu Googlea.

Kod skeniranja datoteka, što je normalan proces u razvoju antivirusnih, antimalware i antispyware softvera, konkurentski proizvodi su “čiste” datoteke označavali kao – malware.

Na taj način su diskreditovani Microsoft, AVG, Avast i još neki drugi, koje spominju bivši zaposleni u Kaspersky Lab, dok je Kaspersky, naravno, dobio “na težini i ozbiljnosti”.

Tajni program je navodno trajao više od jedne decenije, a vrhunac je dosegnut između 2009. i 2013. godine.

Sve optužbe koje je objavio Reuters iz Kaspersky Laba su oštro demantovali.

“Naša kompanija nikada nije radila nikakvu tajnu kampanju s ciljem varanja konkurencije, njihovog diskreditovanja ili rušenja njihovog tržišnog položaja. Takvi postupci su neetički, nepošteni a i zakonski upitni”, stoji u saopštenju Kaspersky Laba.

Oglasio se i jedan od saosnivača kompanije, Evgenij Kasperski, koji je prilično oštrim rečnikom demantovao sve što je napisao Reuters.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY