3D Touch – Novi način interakcije sa iPhone uređajima

Nakon mnogo naklapanja po glasinama koje je trajalo mjesecima, i ponovo dokazalo da je tajne u svijetu tehnologije danas nemoguće sakriti, Apple nam je sinoć predstavio iPhone 6s modele sa novim 3D Touch zaslonima.

3D Touch se, očekivano, bazira na Force Touch tehnologiji koja je premijerno prikazana prošle godine na Apple Watch pametnom satu. Novi iPhone modeli će sada moći prepoznati količinu sile koja dodirom djeluje na zaslon i time se otvaraju vrata za nove menije, geste i kratice. Ako mene pitate, riječ je o novoj paradigmi kada su u pitanju multi touch korsinička sučelja, možda i najznačajnija promjena načina interakcije sa uređajem još od kako nam je Apple predstavio prvi iPhone 2007. godine.

3d-touch-3

Mogućnosti su brojne. Na iOS 9 Home Screenu, kada lagano pritisnete neku ikonu, dobit ćete meni sa kraticama ili brzim radnjama koje se najčešće obavljaju sa tom aplikacijom. Ovo radi i u samim aplikacijama, kada pritisnete lagano možete “zaviriti” u neki sadržaj a ako nastavite održavati pritisak taj sadržaj će se otvoriti na zaslonu.

Senzori koji su ugrađeni u sam zaslon očitavaju koliko jak pritisak vršite i reaguju fluidno i linearno. Ovo je dinamičan sistem i integriran je jako duboko u samom iOS 9. Možete nakratko proviriti u neki sadržaj i vratiti se gdje ste bili bez da izgubite kontekst i radnu dinamiku, a čak postoji i taktilna reakcija na vašu komandu koja će vam točno reći što ste učinili i što da očekujete.

3d-touch-1

Ova priča ne bi imala toliko smisla da developeri aplikacija nisu dobili pristup za API da 3D Touch funkcionalnost mogu ugraditi i u svoje aplikacije. Tako ćemo, na primjer, moći okačiti Facebook status direktno sa Home Screena, ili vidjeti posljednje okačene dokumente u Dropbox i pretraživati ih. Apple je čak pomoću kompanije Pixel Toys prikazao kako će se ova tehnologija moći koristiti i u igrama.

3d-touch-2

Jednom kada uđe u naviku normalnog korištenja korisnika 3D Touch će stvarno pozitivno utjecati na fluidnost radnog režima i iOS učiniti još ljepšim za korištenje. Ako bih se trebao kladiti lovu bih stavio na to da će u skoroj budućnosti Android dobiti službenu podršku od Googlea za sličnu funkcionalnost te da će se razne izvednice naći u pametnim telefonima kompanija Samsung, LG, Sony i mnogih drugih. A to nije loša stvar…

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY