Apple TV 4 i tvOS – Sve što trebate znati

Apple TV definitivno više nije hobi za Apple kao što su to sami uobičavali reći u prošlosti. Tim Cook je na prezentaciji izjavio kako TV igra veliku ulogu u našim životima i predstavlja mjesto okupljanja obitelji u mnogim domovima. 60% plaćenog TV sadržaja se konzumira na Apple uređajima i to putem aplikacija. Zbog toga Apple vjeruje da su upravo aplikacije budućnost TVa.

Cook i ostatak ekipe su se propisno potrudili za četvrtu generaciju Apple TV set top boxa koji donosi novi, potentan hardware i moderan operativni sustav sa novim korisničkim sučeljem i svojim App Storeom. Pogledajmo koji su najvažniji detalji.

Novi daljinski upravljač

Daljinac za Apple TV 4 dolazi promijenjen iz temelja i sadrži fizičke tipke, staklenu površinu osjetljivu na dodir i ugrađeni mikrofon za navigaciju putem Siri. Takođe, tu su i žiroskop, senzor ubrzanja za kontrolu pokretom a baziran je na Bluetooth 4.0 tehnologiji. Puni se putem Lightning priključka na dnu a navodno je baterija iznimno dugovječna.

new-apple-tv-remote-siri

Od fizičkih tipki novi daljinac sadrži Menu, Home, Play/Pause, Siri i tipke za podešavanje glasnoće. Staklena touch površina je jako osjetljiva i precizna te je na prezentaciji prezentirano brzo navigiranje kroz menije sa najmanjim pokretima prsta na staklenoj površini. Zahvaljujući ugrađenom mikrofonu, budući korisnici će se moći osloniti na Siri da pretražuju sadržaj sa servisa kao što su iTunes, HBO, Netflix (and chill), Hulu, Showtime i mnogim drugim koji će uskoro dobiti podršku. Siri je sada još pametnija pa je možete zamoliti da vam, npr., pokaže neke akcijske filmove, samo one u kojima glumi Sean Connery, možete je pitati: “što je rekla?” dok gledate film ili seriju a Siri će “premotati” sadržaj 15 sekundi unatrag.

Aplikacije i igre

Apple TV 4 je sada dobio svoju App Store aplikaciju sa koje ćemo moći instalirati aplikacije i igre baš kao što to radimo na iPhone ili iPad uređajima. Sve Apple standardne aplikacije su iznova dizajnirane za Apple TV i možemo reći da se Apple nada kako će aplikacije na isti način donijeti revoluciju na TV uređaje kao što su to uradile u svijetu pametnih telefona i tableta.

apple-tv-beat-sports

tvOS i razvojni SDK

Apple ima još jedan operativni sistem u ponudi a to je tvOS, dizajniran za Apple TV i baziran na iOS 9. Službeni SDK za tvOS developerima daje mogućnost kreiranja aplikacija i igara uz pomoć značajki koje znamo od ranije: UIKit, Metal, CloudKit, Game Center i mnoge druge. Neke od aplikacija koje su već dostupne uključuju Airbnb, Gilt, MLB, igre kao što su Rock Band, Crossy Road ili Asphalt 8. Aplikacije vam čak mogu davati suptilne notifikacijske banere koji neće smetati pregledu sadržaja. A to je tek početak jer i sami možete zamisliti što nas očekuje u bližoj budućnosti. Ako se dobro skoncetrirate moći ćete namirisati strah razvojnih timova zaslužnih za PlayStation, XBOX, Nintendo i slične konzole.

new-apple-tv-interface

Cijene i ostalo

Apple TV 4 će biti dostupan početkom listopada po cijeni od 149$ za model sa 32GB skladišne memorije dok će 64GB model koštati 199$. Apple TV 3 će biti zadržan u ponudi uz cijenu od 69$ ali uzevši u obzir njegovu inferiornost u odnosu na nasljednika jednostavno ne vidim tko bi ga poželio kupiti, bez obzira na duplo manju cijenu. Apple TV 4 će na početku biti dostupan u više od osam zemalja a Apple ga planira ponuditi na više od 100 tržišta do kraja godine.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY